V veselem decembru imamo na OŠ Stročja vas kar nekaj dni dejavnosti in eden izmed njih je tudi naravoslovni s temo hiša eksperimentov.

Hiša eksperimentov iz Ljubljane je pripravila številne delavnice in eksperimente, ki smo se jih udeleževali učenci, razdeljeni v skupine.

V delavnici ZK smo učenci izdelovali bumeranga, in sicer enega večjega in potem še manjšega. Manjšega smo preizkusili in je letal v polkrog. Naredili smo tudi vrtiljak. Izvedli smo še en poizkus, in sicer smo spoznavali, kako delujejo naše oči. Dobili smo namreč listke s številkami in začudeni opazovali, kako so nekatere številke izginjale.

Pri zvokologiji smo se pogovarjali o zvoku in izvedli poskuse z vzmetjo in potem še z zrakom (zrak smo poskusili razširiti in skrčiti). Igrali pa smo se tudi s kovinskimi palicami in iz njih izvabljali različne zvoke.

Potem so naslednje aktivnosti nosile naslov: hiška 1 a, hiška 1 b, hiška 2 a in hiška 2 b. Tukaj smo bili priča številnim eksperimentom. Dobili  smo tudi delovni list, na katerem so bila štiri okenca. Na ta okenca smo nalepili nalepko, na kateri je bilo zapisano vprašanje ali navodilo za delo, zraven pa smo potem morali zapisati odgovor. Vsak si je izbral svoj eksperiment in ga poskušal razumeti.

Hiša eksperimentov iz Ljubljane nas je na šoli že večkrat obiskala in nas vedno znova presenetila s svojimi izvirnimi idejami v delavnicah.

Maja Lipovec Krampač in Maruša Kranjc

Nekaj utrinkov

(Visited 86 times, 1 visits today)