Tudi na naši šoli je bil osrednji dogodek ob dnevu slovenske hrane Tradicionalni slovenski zajtrk. Le-ta je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev in ga izvajamo že od leta 2011. Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane izobražujeta in osveščata tako mladostnike v šoli kot širšo javnost o pomenu zajtrka in prehranjevalnih navadah ter pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.

Tako so letos slasten zajtrk ob začetku naravoslovnega dne sestavljali rženi kruh (Pekarna »RŽ« Mirjana Fekonja iz Gornje Radgone), domače maslo (Kmetija Kosi iz Ključarovcev), domači akacijev med (Čebelarstvo Rižnar iz Pristave), domače mleko (kmetija Žnidarič s Podgradja) in ekološko pridelana jabolka sort lucy, topaz in sirius (Sadjarska kmetija Trstenjak iz Stročje vasi).

Hvala kuharicam.

Povabilu na zajtrk so se odzvali tudi nekateri starši naših učencev ter predstavniki Sveta staršev.

Zajtrku so sledile dejavnosti vsebinsko in ciljno usklajene s projekti Šolska shema, Šolski ekovrt, Zdrava šola in Čut.

Posebna zahvala čebelarjem, gospe Petri Rižnar in gospodoma Janezu Šišku in Jožetu Feušu, za zanimivo in poučno predstavitev čebelje družine, skrivnosti življenja čebel, pomena čebel z vidika opraševanja rastlin in skrbi čebelarjev za ohranitev naše avtohtone kranjske sivke.

Za obisk zahvala tudi 4. medeni kraljici Slovenije, gospe Valentini Marinič, ki je s čudovito obleko in tiaro v laseh vsem deklicam pričarala nasmeh in iskrico v oči. Hvala tudi gospodu Branku Bratinščaku, predsedniku Čebelarskega društva Ljutomer, in gospodu Janezu Venclju, podpredsedniku Čebelarske zveze Slovenije.

Zahvaljujemo se tudi gospe Angelci Lukman, direktorici Občinske uprave Ljutomer, za obisk ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku na OŠ Stročja vas.

Zapisala Nataša Horvatić Dolamič

In še utrinki z dneva dejavnosti.

(Visited 63 times, 1 visits today)