S PROJEKTOM SKUM V LJUBLJANO – TRETJIČ

(Projekt Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo)

V četrtek, 31. 5. 2018, smo se odpravili v Ljubljano. Imeli smo naravoslovni dan, a nam je Projekt SKUM omogočil tudi plovbo po Ljubljanici, ki jo organizira oz. vodi Muzej in galerije mesta Ljubljane. Plovba je trajala približno eno uro. Ko smo ob Ljubljanici našli ladjico Emonco, smo se posedli in vodička oz. zgodovinarka, ki je plula z nami, nam je pripovedovala zgodbe o tem, kdo vse je že plul po Ljubljanici. V prazgodovini so ob tej reki živeli koliščarji, ki so imeli hiše postavljene na kolih. Povedala nam je tudi zanimivo zgodbo o kraljeviču Jazonu, ki je moral rešiti zelo težko nalogo. Podal se je na dolgo pot in plul tudi po Ljubljanici. V Ljubljani je ubil zmaja, ki je živel na gradu in ki ni nikoli zaspal. Pri reševanju naloge mu je na pomoč priskočila tudi princesa. Vodička nam je predstavila tudi mostove, in sicer: Čevljarski most, Tromostovje, most s ključavnicami in Zmajski most, na katerem je kar 20 zmajev. Naša pot se je končala pri pregradi oziroma zapornici, ki izgleda kot tempelj. Nekatere mostove in tudi zapornico na reki je načrtoval naš zelo znani arhitekt Jože Plečnik.

Na ladjici nam je bilo zelo vroče, a smo kljub temu zelo uživali in izvedeli ter videli veliko zanimivega.

                                                                                                                                                   MONIKA, 7. razred

31.5. 2018 smo obiskali tudi ZOO Ljubljana. Ko smo prišli v živalski vrt, se nam je predstavil delavec živalskega vrta. Najprej je v našo sredo prinesel kačo, ki smo jo vohali, božali in na koncu prijeli v roke. Nato nam je povedal, da imajo kače čez 100 zob. Bilo je zelo smešno, saj je učiteljica rekla, da ni vedela, da imajo kače zobe. Nato je kačo odnesel nazaj v terarij in nam prinesel tenreka, ki izvira iz Madagaskarja. Bil je zelo lep in popolnoma drugačen od navadnega ježa. Nato smo lahko sami raziskovali živali po živalskem vrtu. Ob 11. 25 smo imeli kosilo, ki je bilo zelo okusno. Najbolj zanimivi živali sta mi bili kača in tjulen.

V tem šolskem letu mi je bil ta izlet najboljši še posebej zato, ker smo obiskali živalski vrt, kjer smo imeli možnost videti in spoznati različne živali. Zato upam, da bomo še kdaj šli s šolo v kakšen živalski vrt.

MINEJA, 7. razred

Galerija

(Visited 91 times, 1 visits today)